Keurige mensen

Het zijn keurige mensen, ze wonen in een rijtjeshuis in een keurig nette buurt. Ze hebben 2 kinderen, een jongen en een meisje, het ideale gezin, zeg maar het standaardgezin. De kinderen zijn keurig netjes en beleefd tegen buren, familie en kennissen, niets op aan te merken. De man is tegen het doodslaan van zeehondjes en ontzettend kwaad op de Verenigde Staten, waar een hond ter dood veroordeeld werd. De vrouw doet sociaal werk, of dit nu voor de kerk is of het Humanistisch Verbond. Nee, het zijn keurige mensen.

De kinderen zijn 7 en 9 jaar oud, dus is het wel leuk om een hond te nemen. Ze kochten dus een echte raspup bij een te goeder naam fokker, tenslotte zijn het keurige mensen. Ze zijn tegen het doodslaan van zeehondjes en de Verenigde Staten kunnen hun helemaal wat. Nee, het zijn keurige mensen en zoals je leest echte dierenvrienden. Maar het hondje werd groter en groter en ze konden niet altijd thuis blijven voor de hond, want ze hebben hun verplichtingen, vergaderingen hier, recepties daar, verjaardag van tante Truus, enz. De hond wegdoen, dat kan niet, het zijn keurige mensen, wat zouden de buren er wel van zeggen. Een goede rashond is ook wel een beetje statussymbool en het zijn keurige mensen.

De schuur achter in de tuin werd netjes opgeruimd en daar kon de hond dan netjes in leven. De hond krijgt elke dag op tijd zijn natje en droogje,want zij zijn echte dierenvrienden en natuurlijk keurige mensen. In het begin mocht hij ook nog wel eens binnen, maar op een dag was hij zo blij dat hij de bloempotten van de vensterbank afgooide, dat gaf echte rommel en dat ging niet, want het zijn keurige mensen.

De hond bleef dus voortaan in de schuur. Alleen in de winter mocht hij 's nachts binnen voor de keukendeur liggen, want je kunt een hond toch niet, als het vriest, in de schuur laten. Zulke keurige mensen zijn het. Als ze 's avonds weggaan wil de hond hen graag gedag zeggen, kwispelen, gewoon even lief zijn, maar dat gaat niet, want dan worden zijn zondagse pak en haar nieuwe jurk vuil en zij zijn keurige mensen. Nee, de hond blijft keurig netjes in de opgeruimde schuur, natuurlijk op tijd zijn eten en zijn drinken, maar verder kan de hond zich vervelen, er is geen hond om mee te spelen.

Een aardbeving of watersnood elders in de wereld, hongerende kinderen in de Derde Wereldlanden, een epidemie in Afrika: even een girootje uitschrijven naar het speciale nummer van de een of andere hulporganisatie, want het zijn keurige mensen.

De hond berust in zijn lot, hoewel hij graag eens wil blaffen, kwispelen met zijn staart als hij blij is, maar hij is nooit meer blij. Een hond, die behoefte heeft aan liefde en vriendschap, zit eenzaam en alleen in een koude schuur. Maar hij woont bij keurige mensen, dat wel. Dan op een morgen, de man gaat 's morgens vroeg de hond zijn brokken geven, maar de hond is overleden. Gestorven in eenzaamheid. De man gaat weer naar binnen om het te vertellen. De vrouw zegt: "O, wat zielig, hij was zo lief en was al jaren bij ons". Dat moesten zij wel zeggen, want het zijn tenslotte keurige mensen.

Oh, ja weet je dat er in België en Nederland veel van deze keurige mensen wonen?

Auteur is onbekend.

lees ook de volgende verhalen:

Stop de broodfokkers en puppyfabrieken

Hoe kon je ?