Het ontstaan van het ras

)dogonbike2                                                                kefir

 De Bouvier is ontstaan op het einde van de 20 ste eeuw in Vlaanderen (vandaar de naam "Flandres")

Het woord "Bouvier" komt van het franse woord "boeuf " wat "os " betekent en slaat terug op het feit dat hij een boerderijhond was die de runderen naar het slachthuis moest drijven en de kudden moest hoeden. Later werd hij ook gebruikt als trekhond van karren als alternatief voor de duurdere paarden.

De oorsprong van de Bouvier des Flandres (Vlaamse Koehond)  is nogal discutabel, feit is dat  hoogtswaarschijnlijk het oude "trekras" de " Matin Belge"  mede aan de basis stond voor het ontstaan van dit ras. Samen met de Briard, de Picard, en de Ierse wolfshond die ook tot  de voorvaders van dit ras zouden behoren...

We zullen dit nooit met zekerheid kunnen weten..

Naast zijn werk op de boerderijen werd hij in de eerste  wereldoorlog ingezet om voorraden en berichten naar de frontlinies te brengen, gewonden op het slagveld te vinden en karren met munitie te trekken. Vele honden hebben dit niet overleefd en zelfs in die mate dat het ras bijna uitgestorven was.!!

De vijandelijke legers begonnen ook met het vorderen van de grote honden en toen in 1917 de hongersnood uitbrak werd het haast onmogelijk om er nog een hond op na te houden. Gelukkig hebben enkele liefhebbers met gevaar voor eigen leven toch de kans gezien enkele honden naar veilige plaatsen te brengen om zo het ras van de algemene ondergang te redden.

 Toevallig zijn de meeste van deze honden in Oost-Vlaanderen, Brabant en Antwerpen terecht gekomen en het is dan ook in deze streken dat de Bouvier zich na de oorlog opnieuw heeft voortgeplant.

De eerste tentoonstelling na de oorlog werd gehouden in juni 1919 en er waren slechts 2 Bouviers aanwezig, in oktober waren het er 4 en in mei 1920 waren het het al 16...de fok van Bouviers was opnieuw begonnen..

Voor het oorspronkelijk werk :  het drijven van groot vee werd hij niet veel meer gebruikt maar  door zijn heldhaftig  optreden tijdens de oorlog werd hij nu meer en meer gebruikt als bewaker, verdediger, speurder, politiehond,en als hulp bij de douane tegen de stropers. Het gevolg was dat ze nu zo populair waren geworden dat er teveel vraag kwam naar deze honden en alle honden met een ruwe beharing, die groot genoeg  waren en in het bezit van een snor, baard en wilde wenkbrauwen als Bouvier werden  bestempeld en werden gebruikt om te fokken!

 De echte liefhebbers vreesden dat de zorgvuldige opgezette fok opnieuw ging verdwijnen door het willekeurig fokken van ondeskundige lieden.  Om het nog enigzins te redden heeft men toen een speciale club opgericht nl " Club National du Bouvier Belge des Flandres"  te Gent in 1922. Daar hebben ze toen de eerste rasstandaard van de Bouvier opgesteld en in 1925 is men voor het eerst beginnen keuren op fokwaarde.

Nederland had de oorlog 1914-1918 niet meegemaakt maar ook door de hongersnood was het fokken met de Bouvier ook daar gestopt.

Na de oorlog zijn de Belgische en Nederlandse afstammelingen met elkaar vermengd en dankzij de vele inspanningen van verschillende liefhebbers zowel in Belgie als in Nederland  is de Bouvier de hond geworden zoals we hem vandaag de dag  kennen.

Vanaf 1930 is de Bouvier ook naar de Verenigde Staten geimporteerd.

lucky-reagan-and-maggie243E5BD21089B29939C8E9FF1315CF0115_presidentalpets_06

Bron : sommige gegevens overgenomen uit :  Bouvier G.F. Gink-van Es